Pensule si seturi de pensule

Pensule sunt cele mai utilizate instrumente pentru pictură. Ele sunt de mai multe tipuri: bidinea, cioc de rață, evantai, rotundă, lată, oblică, linere, cu rezervor, etc.

  Bidinea este o pensula lata de mari dimensiuni cu maner lung sau scurt ce poate avea parul lung sau scurt. Bidinelele sunt disponibile cu par sintetic sau natural. Sunt utilizate pentru fundaluri (ebosa), la pictura murala, vernisari sau grunduiri. Aceste pensula tin multa culoare si acopera suprafete mari.

     Pensule cu forma pamatufului ovala cu par mediu - lung. Se folosesc la amestecuri sau pentru arta figurativa.
     Pensule cu feronerie plata, firele de par imprastiate in forma de evantai. Cele cu par natural sunt indicate pentru degradeuri fine iar cele sintetice pentru efecte texturale. Utile si pentru efecte precum iarba.
    Pensule cu pamatuful rotund, ce formeaza un farf ascutit. Utile pentru detalii, laviuri, umpleri sau linii modulate de la subtire catre 
gros.
   Mansonul plat, pamatuful in forma rectangulara cu par mediu sau lung. Aceste pensule au o capacitate mare de incorporare a culorii 
si o buna manevrabilitate. Se folosesc pentru tuse pronuntate, margini sau linii subtiri. Pot fi folosite pentru umpleri grosiere.
    Manson lat, parul scurt la o margine si lung la cealalta. Utile pentru tuse precise si pentru linii si curbe in culori groase sau fluide.
    Pensule rotunde cu firul foarte lung. Linerele au parul mai scurt decat slepperele. Manerul este scurt. Au putere mare de incarcare a 
culorilor. Utile pentru caligrafie, contururi, lublinieri si linii lungi fara intreruperi.
      Pensulele pot fi confectionate din par natural sau sintetic.